Surówka mojej mamy

Zduńskowolski przepis na szybką, zimową i zdrową surówkę. Moja mama taką tworzyła odkąd pamiętam. Zajadałem się nią i nigdy nie choruję.

Elementy:

  • 1 por (duży lub mały w zależności od potrzeb)
  • 1-2 marchewki
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne)
  • pół cytryny
  • 3 łychy majonezu
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Czynności twórcze:

  1. Obrane marchewki ścieramy na grubych okach tarki i pryskamy je sokiem z ciśniętej cytryny.
  2. Obrane jabłko podobnie ścieramy na grubych okach tarki i posypujemy cukrem.
  3. Oczyszczony por ciachamy wzdłuż, a następnie trzaskamy w półplasterki, po czy posypujemy solą.
  4. Wszystkie składniki skręcamy z sobą dokładnie dodając majonez.

Taka zimowa surówka zapewni nam zdrowie, dobry humor, a przede wszystkim będzie doskonałym dodatkiem do ziemniaków i mięska.

3 komentarze do “Surówka mojej mamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.