Zduńskowolskie kotlety mojego taty

Przepyszne kotlety według przepisu mojego taty. Receptura pochodzi z lat 30. XX wieku ze Zduńskiej Woli. Na pewno takie kotlety smażono na ulicy Juliusza. Mnie tato przygotowywał je w latach 70. XX wieku na ulicy Szkolnej. Pomagając mu, nauczyłem się i smażę do dziś.

Czynniki pierwsze:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 0,3 kg pieczarek
  • sucha bułka
  • 4 cebule
  • 2 jajka
  • 0,1 rodzynek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, cubrzyca zielona i czerwona, cząber, zioła Małgośki, liść laurowy (proszek), kminek (proszek), ewentualnie inne.

Instrukcja wykonania:

  1. Mielone mięso wrzucam do miski, do tego pakuję starte na tarce (średnie oka) pieczarki.
  2. Dorzucam wymoczoną w wodzie (może być mleko) i odciśniętą bułkę oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Nakrapiam to wszystko sparzonymi rodzynkami i polewam jajkami.
  4. Posypuję delikatnie przyprawami.
  5. Umytą dokładnie dłonią ugniatam, miętolę, wyrabiam bardzo dokładnie całą materię.
  6. Formuję z takiej masy nieduże kulki, które następnie spłaszczam, otaczam w bułce tartej i wrzucam na patelkę z rozgrzanym tłuszczem

 

Kotlety zduńskowolskie według przepisu mojego taty są naprawdę wspaniałe, a ich pulchność i smak czyni z nich rozkosz dla podniebienia.

4 komentarze do “Zduńskowolskie kotlety mojego taty

  1. Dla mnie to pieczarki tutaj są niepotrzebne , wiem że są zawsze i w każdym sklepie 🙂
    Myślę że grzybowy akcent najlepiej oddaje zmielony suszony grzybek ( przygotowuję sobie zawsze w sezonie)
    Poza tym tutaj nie jest specjalnie potrzebny 🙂

  2. Mnie bez rodzynek smakują lepiej , ale są różne gusta i smaki . Dzisiaj właśnie mam na obiad i wszystkim Życzę Smacznego!

  3. Oj… to jest na pewno pyszne… Ja podobny farsz z pieczarkami dodaję do ryżu i umieszczam w liściu kapusty. Wychodzą z tego wspaniałe gołąbki… mmm pycha !!!

  4. Jak zrobię ,wykonam ,usmażę,popróbuję to dam znac czy mi smakowały szczycząc moje podniebienie!.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.