ZDUŃSKOWOLSKIE CIASTO MALINOWE

Moja mama wypiekała takie pychotkowate ciasto. Często jej pomagałem, aż nauczyłem się sam wypiekać. Przepis jest bardzo stary.

Czynniki pierwsze na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek

Czynniki pierwsze na budyniową piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego (może być inny)

Dodatkowo:

500 g malin (jeśli mrożone, to nie rozmrażamy)

 

Produkcja ciasta kruchego:

  1. Składniki na ciasto kruche wysypać na stolnicę (do miski) i dorzucić pokrojone masło.
  2. Najpierw nożem, a później w dłoniach wygniatamy ciasto.
  3. Dzielimy ciasto na dwie części – 60% i 40%. Każdą część zawijamy w folię i do lodówki na 3 godziny.
  4. Po 3 godzinach większą część ścieramy na tarce (grube oka) i wysypujemy na blachę wysmarowaną masłem.
  5. Wrzucamy do piekarnika na ok. 20minut w temperaturze 190 stopni, po czym wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.

Produkcja budyniowej pianki:

  1. Ubijamy białka do sztywności.
  2. Do sztywnych białek wolno wsypujemy cukier i pozostałe składniki, cały czas miksując.

Produkcja ciasta:

  1. Na podpieczony spód ciasta wykładamy pianę.
  2. Układamy maliny (ja dodawałem też trochę mrożonych jagód).
  3. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta (40%).
  4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 30-40 minut.

I ciasto gotowe. A jakie rozkoszne… paluchy lizać 🙂

1 komentarz do “ZDUŃSKOWOLSKIE CIASTO MALINOWE

  1. Na weekendu bede probowac upiec
    Ciasto. Mam nadzieje. Ze bedzie pyszne
    Musze kupic wdzystkie skladniki.
    Czy maka tortowa bedzie dobra???bo inmej nie dostane.w Melbourne Australia.
    Prosze napisac na fb. Bo moj email ma jakied problemy. Sprobujmy
    Nellywilkos@gmail.com

    Nelly Wilkosxewski Melbourne Australia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.