Kotleciki wedle mojego przepisu

Na dzisiaj proponuję świeże kotleciki. Doskonałe, smaczne i apetycznie wyglądające, a przy tym pożywne z porcją świeżych warzyw. Przepis prosty, wykonanie jeszcze bardziej.

Składniki:

  • Mięso wołowe i wieprzowe zmielone w stosunku 3:1 (np. 0,6 kg wołowinki i 0,2 wieprzowinki – wyjdzie 6 porcji);
  • 8 jajeczek
  • Szczypioreczek
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy
  • Mąka
  • Masło klarowane

Działania:

  1. Zmielone mięsko wrzucamy do miski, dodajemy 2 jajeczka, pół pęczka skrojonego szczypiorku, natkę pietruszki.
  2. Kręcimy to we wszystkie strony dodając przyprawy (na pewno sól i pieprz, a także inne wedle własnego pomysłu i zasobów).
  3. Wyjmujemy kulkę mięsa, rozklapujemy ją na płaskość, kubkiem wycinamy środek (jak do pierogów).
  4. Rolujemy ładnie, aby powstał ścisły wianuszek, maczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym.
  5. Obsmażamy z dwóch stron i w pewnym momencie wbijamy w środek jajeczko.
  6. Smażymy do gotowości, posypując jajeczko pociętym szczypiorkiem.

Ja podałem kotleciki z warzywkami, tj. papryczką, pomidorkiem, ogórkiem świeżym i kwaszonym oraz rzodkiewką. No, kochani, żarełko pierwsza klasa.

2 komentarze do “Kotleciki wedle mojego przepisu

  1. .Mimo, że każda chwila radości trwa niezmiernie krótko a później znika,zawsze jednak zostawia za sobą trwałą nadzieję i jeszcze trwalsze
    wspomnienie……….Wspaniałego dnia Pawle Ci życzę , serdecznie pozdrawiam,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.